Vårdnad av barn vid en skilsmässa
SvarID: 00144
Besvarat av Mufti Muhammad ibn Adam
Källa: Daruliftaa.com
Fråga:
1) Vad en pappas islamiska plikter? Om han skiljer sig eller separerar från hustrun, vem får barnet?
2) Vem har rätt till barnet, pappan eller mamman?
3) Vem har ansvaret för barnets försörjning när de är skilda?
4) Vad är pappans ansvar och skyldigheter när han skiljer sig från sin fru och hon tar barnet; och han gifter sig med en annan kvinna; och hans frånskilda hustru förblir singel eller gifter om sig? Ska pappan glömma sitt barn från sitt tidigare äktenskap och fortsätta med sitt nya liv och familj eller måste han besöka och hålla kontakten med sitt barn från sitt tidigare äktenskap?
Dessa [frågor] är i stort sätt några av de viktigaste frågorna som jag måste ställa, men skulle ni kunna tala om för mig vad den Islamiska Shariahn säger om dessa frågor, “om när maken skiljer sig eller separerar från sin fru och de har ett barn och allt som hör till det”. Vilken roll har pappar framöver i förhållande till sina barn från tidigare äktenskap?
Svar:
I Allahs, Den mest nåderike, Den mest barmhärtiges Namn,
Om och när ett äktenskap tyvärr tar slut bör problemen mellan de inblandade parterna inte på något sätt påverka barnen. Barn är ett förtroende (amanah) från Allah Den högste och de bör behandlas och tas om hand på ett lämpligt sätt.
De har många rättigheter, av vilka två är av yttersta vikt: att få rätt vård och kärlek och den andra är rätt uppfostran (tarbiyah). Dessa rättigheter som ett barn har kan inte uppfyllas utom med föräldrarnas gemensamma strävan. En mammas kärlek, omsorg och uppmärksamhet är lika viktig som pappans uppfostran och skolning.
I ljuset av ovanstående bör skilsmässa definitivt undvikas så mycket som möjligt, särskilt i de fall där det finns barn inblandade. Allahs Sändebud [saw] sade:
“I Allahs Syn är Skilsmässa det mest hatade av alla tillåtna (halal) saker.” (Sunan Abu Dawud, nr. 2178)
Men om skilsmässa äger rum och båda parter kräver sina rättigheter, kommer då rätten till vårdnaden att vara på följande sätt. Man bör komma ihåg att det inte är något fel med att göra en ömsesidig överenskommelse, så länge det inte finns några invändningar från dem som rätt till vårdnad:
Mamman har rätt till vårdnad om en pojke tills barnet är i stånd att ta hand om sina egna grundläggande kroppsliga funktioner och behov, såsom att äta, klä på sig och rengöra sig själv. Detta bedöms vara möjligt vid sju års ålder.
Imam al-Haskafi (må Allah vara barmhärtig mot honom) uppger:
“Vårdnaden om en pojke är mammans rätt tills barnet är i stånd att ta hand om sig själv. Detta anses vara möjligt vid ungefär sju års ålder och fatwan (den juridiska domen) har utfärdats på denna ålder, då barn normalt kan ta hand om sig själva i denna ålder.” (Se: Radd al-Muhtar, 3/566)
I fallet med en flicka har mamman rätten till vårdnad tills hon når puberteten. Detta har förklarats vara vid nio års ålder. (al-Mawsili, al-Ikhtiyar li ta’lil al-mukhtar, 3/237)
Rätten till vårdnad kommer att tas ifrån mamman om hon:
1) Lämnar Islam,
2) Ägnar sig åt synder öppet, såsom otukt och det finns en rädsla för att barnet ska påverkas,
3) Hon inte tar hand om barnet på grund av att hon är ute väldigt ofta,
4) Hon gifter sig med en icke-släkting (främling) till barnet, vilket kan påverka barnet,
5) Hon kräver betalning för uppfostran av barnet om det finns någon annan kvinna som kan uppfostra barnet utan ersättning.
I ovanstående fall (när mamman inte längre har rätt till vårdnad) överförs denna rätt då till följande i ordningen:
1) Mormor och uppåt i ledet (dvs. gammel-mormor och uppåt);
2) Farmor och uppåt i ledet;
3) Helsystrar;
4) Mammans halvsystrar;
5) Pappans halvsystrar;
6) Mammans mostrar/fastrar;
7) Pappans mostrar/fastrar,
Efter att alla kvinnoalternativ som juristerna har förklarat har uttömts, har männen i följande ordning rätt till vårdnad:
1) Pappa
2) Farfar
3) Riktiga bror
4) Farbror
5) Morbror
Anledningen till detta är att under de tidigare åren så är mamman och de andra kvinnliga släktingarna bättre lämpade för att uppfostra det lilla barnet (oavsett kön) med kärlek, nåd, uppmärksamhet och moderlig omsorg. Efter att pojken når en ålder av förståelse (7) är han i behov av skolning och att anförskaffa maskulina egenskaper, vilket är varför han lämnas över till pappan. Efter att flickan når en ålder av förståelse är hon i behov av att få kvinnliga egenskaper, vilket hon får genom att leva med sin mamma. Efter att hon når puberteten är hon i behov av skydd, vilket pappan ger.
I en hadith som återberättas av Imam Abu Dawud i hans Sunan sade Allahs Sändebud [saw] till en kvinna som klagade över att hennes före detta man hade för avsikt att ta hennes barn ifrån henne: “Du har mer rätt till barnet så länge du inte gifter dig.” (Sunan Abu Dawud, nr. 2276 & Mustadrak al-Hakim, 2/207)
Man bör också komma ihåg att efter att vårdnaden överförs från mamman till pappan stannar pojken under pappans vårdnad tills puberteten, om han då är mogen och klok är han fri att välja vem han vill leva med eller om han vill bo själv. Vad beträffar flickan, har pappan kvar vårdnaden tills hon gifter sig.” (Se: Qadri pasha, Hanafiartiklar, 498 & 499)
Oavsett vem (mamman/pappan) som har rätt till vårdnad har den andra parten umgängesrätt enligt ömsesidig förståelse och samtycke. Generellt brukar parten som har rätten till vårdnad använda barnet som ett vapen för att straffa den andra parten genom att beröva dem på umgängesrätt. Detta är helt emot Islams koncept och en riktig allvarlig, brutal och svår synd och även mycket skadligt för barnet. Tyvärr begår även många så kallade “religiösa” människor denna avskyvärda handling.
Barnets pappa ansvarar alltid för barnets underhåll; När det är en flicka – tills hon gifter sig; medan när det är en frisk pojke – tills han når mognad. I fallet med ett barn med funktionshinder (pojke eller flicka) är pappan permanent ansvarig.
När mamman har rätten till vårdnad men inte ett tak över huvudet till sig och sitt barn måste pappan ge dem båda tak över huvudet. (Se: Radd al-Muhtar av Ibn Abidin)
Jag hoppas att alla era frågor har besvarats med [hjälp av] ovanstående.
Och Allah Vet bäst.
[Mufti] Muhammad ibn Adam
_____________________________________
Fragaimamen.se förser sveriges muslimer med lärdas svar på deras frågor om islam. Vi som står bakom Fragaimamen.se tar inget ansvar för eventuella missförstånd, fel implementering av våra svar eller andra möjliga händelser som kan uppstå efter läsning av våra svar. Alla våra svar får fritt spridas på nätet med villkoret att frågans länk eller Fragaimamen.se nämns som källa. Vid eventuella frågor eller synpunkter, kontakta oss på kontakt@fragaimamen.se