Vikten av halal rizq (en tillåten inkomst)
SvarID: 00283
Besvarat av Mufti Mohammed Tosir Miah
Källa: Daruliftabirmingham.co.uk
Fråga:
Vikten av halal rizq (en tillåten inkomst)
Svar:
I Allahs, Den mest nåderike, Den mest barmhärtiges Namn.
Att ha ett jobb där ens inkomst är 100% tillåten är en mycket del av ens liv. Att vara en sann och praktiserande muslim är inte begränsat till bön och fasta, det är ett komplett sätt att leva och man inte betecknas som en praktiserande muslim om man tjänar genom otillåtna medel.
Sayyiduna Abu Hurayrah [ranhu] återberättar att Allahs Profet [saw] sade: “Allah är ren och accepterar bara det som är rent.” Och Allah (Subhanahu Wa Ta’ala) har sagt: “Å ni som tror! Ät av de rena sakerna och gör rätt.” Allah (Subhanahu wa Ta’ala har sagt: “Å ni som tror! Ät av de rena sakerna som vi har gett er.” Då nämnde Allahs Profet [saw] en man som hade rest långt och var ovårdad och dammig och spred ut sina händer mot himlen: “Å Herre! Å Herre! Medan hans mat är förbjuden och han livnär sig på det som är förbjudet; så hur kan hans du’a (åkallan) bli besvarad?” (Sahih Muslim)
Från denna hadith kan vi förstå att förbjuden inkomst har en påverkan på ens dyrkan och ens du’as (åkallelsers) acceptans.
Sayyiduna Abu Bakr [ranhu] återberättade att Allahs Profet [saw] sade: “Den kropp som har livnärt sig på haram (det som är förbjudet) kommer inte att träda in i paradiset.” (Sunan Bayhaqi)
Sayyiduna Ka’b bin ‘Udjrah [ranhu] återberättar att Allahs Profet [saw] sade: “En kropp som livnär sig på det som är förbjudet (haram) kommer inte att träda in i paradiset.” (Sunan Tirmidhi)
Sayyiduna Djabir bin ‘Abdullah [ranhu] återberättar att Allahs Profet [saw] sade: “Det köttet som har vuxit av haram kommer inte att träda in i paradiset och allt det köttet som har vuxit på haram, (helvetets)elden är mer förtjänt av det.” (Musnad Ahmad, Sunan Darimi & Sunan Bayhaqi)
Endast Allah Vet Bäst.
Mohammed Tosir Miah
___________________________________________________________________
Fragaimamen.se förser sveriges muslimer med lärdas svar på deras frågor om islam. Vi som står bakom Fragaimamen.se tar inget ansvar för eventuella missförstånd, fel implementering av våra svar eller andra möjliga händelser som kan uppstå efter läsning av våra svar. Alla våra svar får fritt spridas på nätet med villkoret att frågans länk eller Fragaimamen.se nämns som källa. Vid eventuella frågor eller synpunkter, kontakta oss på kontakt@fragaimamen.se