Är det tillåtet att röka hookah/shisha i Islam?
Besvarat av sheikh Yusuf Badat
Källa: Mathabah.org
Fråga:
Är det tillåtet att röka hookah/shisha i Islam?
Svar:
Enligt nyligen genomförda studier är ett enda röktillfälle av shisha detsamma som att röka 200 cigaretter (Se rapport från Världshälsoorganisationen – WHO)
Tobaksbaserad shisha är skadligt för hälsan, beroendeframkallande och ett sätt att slösa tid och pengar på.
“Det finns en missuppfattning att shisha inte är lika skadligt för en som cigaretter, eftersom tobaken är smaksatt oh passerar genom vattnet först. Men de cancerframkallande ämnena och nikotinet finns fortfarande kvar. Så en vanlig shisha-rökare kan förvänta sig att vara i samma riskzon för hälsoproblem som cigarettrökare står inför, vare sig det handlar om luftvägs-, hjärt- eller cancersjukdomar. Liksom med alla andra tobaksvaror, så kan jag tänka mig att vanliga shisha-rökare kommer att finna det beroendeframkallande till den grad att de kan komma att behöva det varje dag.” (Dr Khalid Anis, ordförande för Niche Tobacco Advisory Group – NTAG)
Därför anses användningen av ett sådant här ämne som är skadligt för ens hälsa vara förbjudet eller åtminstone makruh tahrimi (prohibitivt ogillat, vilket betyder mycket nära haram) av majoriteten av de lärda, särskilt när sådana här ämnen brukas förgäves eller i fritidssyfte.
Att förstöra ens hälsa genom sådana aktiviteter strider mot den rena religionen islam.
“Låt inte era egna händer medverka till er undergång. Och gör gott – Gud älskar dem som gör det goda och det rätta. (al Baqarah 2:195)
Må Gud hålla oss rena, friska och långt bort från alla skadliga ämnen genom Hans oändliga barmhärtighet.
Och Gud vet bäst
Fragaimamen.se är en tjänst genom vilken Sveriges muslimer förses med olika imamers svar på deras frågor om islam. Vi som står bakom Fråga imamen tar inget ansvar för eventuella missförstånd, fel implementering av svar eller andra möjliga händelser som kan uppstå efter läsning av material på vår webbsida. Vi tar likväl endast ansvar för material som publiceras på vår webbsida och inte på andra webbsidor eller länkar som vi eventuellt hänvisar till. Alla våra svar får fritt spridas på nätet med villkoret att frågans länk eller Fragaimamen.se nämns som källa. Vid eventuella frågor eller synpunkter, kontakta oss på kontakt@fragaimamen.se.